Podstawy biotechnologii z elementami biochemii 310-JBS1-3PBI
Celem wykładu jest zapoznanie studenta z podstawowymi pojęciami wstępującymi w biotechnologii, historią biotechnologii, rodzajami podziału biotechnologii, zaletami procesów biotechnologicznych, czynnikami
biotycznymi warunkującymi procesy biotechnologiczne, bioprocesowaniem. Zostaną również przybliżone zagadnienia dotyczące zastosowań współczesnej biotechnologii w produkcji farmaceutyków, przemyśle, rolnictwie, medycynie i ochronie środowiska. Studenci zostaną zapoznani z definicją biochemii i charakterystyką wybranych metod modyfikacji organizmów żywych.
Tryb prowadzenia przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Rodzaj przedmiotu
Efekty kształcenia
KP6_KK2 - wykorzystanie wiedzy naukowej w pracy zawodowej w realiach gospodarki rynkowej
Kryteria oceniania
egzamin - elastyczne formy zaliczenia
kryteria oceniania zgodnie z regulaminem studiów
Literatura
1. C. Ratledge, B. Kristiansen, Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa 2013
2. J. M. Berg, L. Stryer, J. Tymoczko, G. Gatto, Biochemia, PWN, 2018.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: