Autentykacja produktów 310-KS2-1APR
przedmiot składa się z dwóch komponentów: ćwiczeń i wykładu.
Za zaliczenie przedmiotu student uzyskuje 3 punkty ECTS
Całkowity nakład pracy studenta wynosi 75 godzin;
wykład obejmuje 30 h, ćwiczenia obejmują 15 godzin.
W cyklu 2022:
Znaczenie uwierzytelniania produktów w warunkach globalnej gospodarki rynkowej. Przegląd zafałszowania i podrabiania poszczególnych grup towarowych od towarów przemysłowych po produkty żywnościowe, środki farmaceutyczne, suplementy diety i środki ochrony roślin. Środki zabezpieczające przed podrabianiem podejmowane przez producentów towarów. Znaczenie i założenia programu Brand Protection. |
W cyklu 2023:
Znaczenie uwierzytelniania produktów w warunkach globalnej gospodarki rynkowej. Przegląd zafałszowania i podrabiania poszczególnych grup towarowych od towarów przemysłowych po produkty żywnościowe, środki farmaceutyczne, suplementy diety i środki ochrony roślin. Środki zabezpieczające przed podrabianiem podejmowane przez producentów towarów. Znaczenie i założenia programu Brand Protection. |
W cyklu 2024:
Znaczenie uwierzytelniania produktów w warunkach globalnej gospodarki rynkowej. Przegląd zafałszowania i podrabiania poszczególnych grup towarowych od towarów przemysłowych po produkty żywnościowe, środki farmaceutyczne, suplementy diety i środki ochrony roślin. Środki zabezpieczające przed podrabianiem podejmowane przez producentów towarów. Znaczenie i założenia programu Brand Protection. |
Koordynatorzy przedmiotu
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia przedmiotu
Efekty kształcenia
A7S_WG6 prezentuje wiedzę z metod niezbędnych do określenia autentyczności produktów; A7S_WK3 zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; zna wymogi i procedury Polskiego i Europejskiego Urzędów Patentowych; A7S_UW4 potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę do formułowania i testowania hipotez związanych z nietypowymi problemami badawczymi w zakresie studiowanego kierunku; A7S_KK2 jest gotów do przekazywania społeczeństwu informacji o osiągnięciach nauki i innych aspektach działalności absolwenta studiowanego kierunku i potrafi przekazać takie informacje w sposób powszechnie zrozumiały, także w języku obcym;
A7S_WG1 W pogłębionym stopniu wyjaśnia fakty, obiekty i zjawiska obejmujące zaawansowaną wiedzę, z zakresie chemii kryminalistycznej i sądowej, przydatną do formułowania i rozwiązywania złożonych zadań z zakresu studiowanego kierunku; A7S_WG4 Wykazuje zrozumienie technik i metod niezbędnych do rozwiązania złożonych problemów, pomiarów oraz interpretacji wyników w zakresie studiowanego kierunku; A7S_WG7 wyjaśnia podstawowe metody analizy instrumentalnej związków nieorganicznych i organicznych, zna techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu złożonych problemów analitycznych z zakresu studiowanego kierunku; A7S_UW1 potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, także w języku angielskim; integrować uzyskane informacje oraz dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, oraz formułować wnioski; A7S_UW5 potrafi dokonać oceny, krytycznej analizy, syntezy oraz twórczej interpretacji uzyskanych wyników i stosowanych metod analitycznych wykorzystując najnowsze osiągnięcia nauki; A7S_KR3 jest gotów do rozwijania dorobku zawodu i podtrzymywania etosu zawodu; A7S_KO2 jest gotów do przyjmowania odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związaną z pracą zespołową
Kryteria oceniania
przedmiot zakończony jest egzaminem. na ocenę końcowa składa się ocena z Ćwiczeń (udział 20%) oraz testu egzaminacyjnego z Wykładu (udział 80% w ocenie końcowej z przedmiotu.
bdb: 91-100%
db+: 81-90%
db: 71-80%
dst+: 61-70%
dst: 51-60%
Literatura
Stanisław Kowalczyk, Prawo czystej żywności – Od kodeksu Hammurabiego do Codex Alimentarius, Oficyna Wydawnicza SGH 2017
Food authentication : management, analysis and regulation, ed. Constantinos A. Georgiou, John Wiley & Sons, 2017. |
Food Forensics Stable Isotopes as a Guide to Authenticity and Origin, Editors James Francis Carter, CRC Press, 2017 by Taylor & Francis Group, LLC
Infrared spectroscopy for food quality analysis and control, ed. Da-Wen Sun, 2009, Elsevier
Riccardo Flamini, PietroTraldi, Mass spectrometry in grape and wine chemistry, 2010 by John Wiley & Sons, Inc.
Maria Śmiechowska, Zapewnienie autentyczności i wiarygodności produktom regionalnym i tradycyjnym, stowarzyszenie ekonomistów rolnictwa i agrobiznesu, Roczniki Naukowe, tom XVI, zeszyt 3
Mirosław Różycki, Ewa Chmurzyńska, Ewa Bilska-Zając, Jacek Karamon, Tomasz Cencek, Identyfikacja gatunkowości mięsa, podstawy prawne oraz przegląd metod badań, Życie Weterynaryjne, 2016 91(8)
Publikacje on line:
mgr farm. Magdalena Młynarek, Zjawiska patologiczne na rynku farmaceutycznym, Instytut Wymiaru Sprawiedliwości, Prawo karne i kryminologia, Warszawa 2019, https://iws.gov.pl/wp-content/uploads/2020/03/IWS_M%C5%82ynarek-M._Zjawiska-patologiczne-na-rynku-farmaceutycznym.pdf
Serwisy „on line”
Narodowy Instytut Leków, https://www.nil.gov.pl/
Główny Inspektorat Farmaceutyczny, https://www.gov.pl/web/gif/sfalszowane-produkty-lecznicze
Główny Inspektorat Sanitarny, https://www.gov.pl/web/gis/zywnosc-i-woda
Portal Food Fakty, https://foodfakty.pl/
Urząd Patentowy RP, https://uprp.gov.pl/pl/publikacje/publikacje-bezplatne
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: