Przedsiębiorczość innowacyjna 310-KS2-2PIN
profil studiów: ogólnoakademicki
forma studiów: stacjonarne
rodzaj przedmiotu: humanizujący
dziedzina i dyscyplina nauki: nauki humanistyczne
rok studiów/semestr: biologia II st. 2-rok
liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: konwersatoria (30 godz.).
metody dydaktyczne: warsztaty grupowe, wywiady, ćwiczenia
punkty ECTS: 2
bilans nakładu pracy studenta:
Wskaźniki ilościowe: (Godziny/ECTS)
Całkowity nakład pracy studenta związany z zajęciami: (50,0 / 07)
1) wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: (16,9 / 1,4)
2) o charakterze praktycznym: (50 / 2,0)
Bilans nakładu pracy studenta:
Ogólny nakład pracy studenta: (50,0 / 2,0)
udział w wykładach: (0,0 / 0,0)
udział w zajęciach poza wykładowych: (15,0 / 0,6)
przygotowanie się do zajęć/zaliczeń/egzaminów (praca własna studenta): (33,1 / 1,3)
udział w konsultacjach, zaliczeniach, egzaminach: (1,9 / 0,1)
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza:
(KA7_WK3) - Zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; zna wymogi i procedury Polskiego i Europejskiego Urzędów Patentowych-
(KA7_WK4) - Zna ogólne zasady tworzenia i działania małych przedsiębiorstw
(KA7_WK5) - Zna i rozumie zagadnienia dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością
Umiejętności:
(KA7_UW1) - Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, także w języku angielskim; integrować uzyskane informacje oraz dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, oraz formułować wnioski
(KA7_UU1) - Potrafi samodzielnie planować i realizować własne uczenie się przez całe życie w celu podnoszenia własnych kompetencji
(KA7_UK1) - Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, także w języku angielskim; oraz komunikować się na tematy specjalistyczne z różnymi kręgami odbiorców
Kompetencje społeczne:
(KA7_KR3) - Jest gotów do rozwijania dorobku zawodu i podtrzymywania etosu zawodu
(KA7_KO2) - Jest gotów do przyjmowania odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związaną z pracą zespołową
(KA7_KO3) - Jest gotów do inicjowania działania na rzecz interesu publicznego, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
Kryteria oceniania
Metody nauczania: Ćwiczenia 30 godzin - warsztaty grupowe, przygotowanie eseju i prezentacji na temat wybranego typu przedsiębiorczości.
Forma zaliczenia przedmiotu:
- Zaliczenie na podstawie obecności oraz oceny punktowej uzyskanej za przygotowany esej (indywidualnie) oraz wygłoszoną (grupowo) prezentacje.
Literatura
1. Przedmiot realizowany jest z wykorzystaniem platformy e-learningowej Sieci Edukacyjnej Innowacyjnej Przedsiębiorczości Akademickiej która zawiera materiały filmowe oraz pliki z literaturą podstawową i uzupełniającą.
2. J. Cieślik, „Przedsiębiorczość w warunkach globalizacji” Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Wyd. 2, 2008. ISBN 978-83-61408-61-1
3. www.seipa.edu.pl; www.cieslik.edu.pl
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: