Ekonomika gospodarki żywnościowej 330-EN1-1EGZ
Profil studiów: Ogólnoakademicki
Forma studiów: Niestacjonarne
Rodzaj przedmiotu: Kierunkowy
Moduł 3.
Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki społeczne, dyscyplina: ekonomia i finanse
Rok studiów/semestr: Studia pierwszego stopnia, rok I, semestr 2
Wymagania wstępne: brak
Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład 18 godzin
Metody dydaktyczne: wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, angażujący słuchaczy do dyskusji.
Formy zaliczenia przedmiotu: Egzamin pisemny
Punkty ECTS: 4
Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach - 18 godz.
- przygotowanie się do wykładu - 20 godz.
- przygotowanie się do egzaminu końcowego - 40 godz.
- udział w konsultacjach - 8 godz.
- egzamin - 2 godz.
Wskaźniki ilościowe
Nakład pracy studenta związany z zajęciami:
- wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: liczba godzin 28, punkty ECTS 1,0
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza:
- 1EGZ_W01 Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu kluczowe zagadnienia z zakresu gospodarki żywnościowej, zna podstawowe kategorie ekonomiczne.(KP6_WG1)
- 1EGZ_W02 Student zna i rozumie relacje między strukturami i instytucjami gospodarczymi w zakresie gospodarki żywnościowej w skali krajowej i międzynarodowej.(KP6_WG3)
- 1EGZ_W03 Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu relacje gospodarcze zachodzące między poszczególnymi elementami gospodarki żywnościowej.(KP6_WG4)
-1EGZ_W04 Student zna i rozumie wybrane zagadnienia z zakresu wiedzy o procesach zmian struktur i instytucji gospodarczych związanych z wytwarzaniem żywności oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian. (KP6_WG7)
Umiejętności:
- 1EGZ_U01 Student potrafi wykorzystywać posiadaną wiedzę do formułowania i rozwiązywania złożonych problemów gospodarki żywnościowej na poziomie krajowym i międzynarodowym. (KP6_UW3)
- 1EGZ_U02 Student potrafi wykorzystywać zdobytą wiedzę z zakresu gospodarki żywnościowej do analizy i rozstrzygania konkretnych problemów dotyczących tego subsystemu gospodarki narodowej, proponując konkretne ich rozwiązania. (KP6_UU2)
Kompetencje:
- 1EGZ_K01 Student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy z zakresu gospodarki żywnościowej ze względu na dynamikę procesów rynkowych, społecznych i przyrodniczych zachodzących w kraju i na świecie.(KP6_KK1)
- 1EGZ_K02 Student jest gotów do uznawania wiedzy z zakresu gospodarki żywnościowej do rozwiązywania konkretnych problemów poznawczych, w tym zasięgania opinii ekspertów poprzez korzystanie ze specjalistycznych ekspertyz i raportów o zasięgu krajowym i międzynarodowym.(KP6_KK2)
Kryteria oceniania
Metody dydaktyczne: Wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, angażujący studentów do zadawania pytań i dyskusji.
Formy zaliczenia przedmiotu:
Studenci są oceniani na podstawie egzaminu pisemnego zawierającego zamknięte i otwarte pytania testowe. Test zawiera 20 pytań. Za każdą poprawną odpowiedź można uzyskać 1 pkt. Aby zaliczyć test należy zdobyć 11 pkt.
Ocena z egzaminu jest podwyższana o ocenę aktywności na zajęciach.
Dopuszcza się poprawę testu w formie ustnej (w przypadku jego nie zaliczenia) oraz w formie pisemnej - w postaci odpowiedzi na trzy pytania.
Literatura
1. J. Zegar, Współczesne wyzwania rolnictwa, PWN, Warszawa 2012
2. S. Grabowski, Ekonomika gospodarki żywnościowej, Wydawnictwo Prywatnej Wyższej Szkoły Businessu i Administracji, Warszawa 1998
3. F. Kapusta, Agrobiznes, Wydawnictwo Difin, 2012
4. M. Raftowicz- Filipkiewicz, Uwarunkowania rozwoju krótkich łańcuchów dostaw żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,
Wrocław 2022.
5. K. Firlej – Rozwój przemysłu rolno-spożywczego w sektorze agrobiznesu i jego determinanty. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2008.
6. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Wydawnictwo SGH, Warszawa 2009.
7. W. Rembisz, Instrumenty rynku rolnego, WSFiZ Warszawa 2009
8. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo i jakość żywności, PWN. Warszawa 2016.
9. Agrobiznes w teorii i w praktyce, red. A. Olszewska, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2014.
10. Martiin, Carin.: The world of agricultural economics : Carin Martiin. London ; New York : Routledge Taylor & Francis Group, 2013
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: