Metodyka opracowywania biznesplanu 330-PS1-3BIZ
Profil studiów: Ogólnoakademicki
Forma studiów: Stacjonarne
Dziedzina i dyscyplina nauki: dziedzina nauk spoęłcznych, dyscyplina:ekonomia i finanse
Rok studiów/semestr: Studia pierwszego stopnia, rok trzeci, semestr piąty
Wymagania wstępne: brak
Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: ćwiczenia 30 godzin
Metody dydaktyczne: wykorzystanie prezentacji multimedialnych z elementami dyskusji, analiza studium przypadku, przygotowanie prac pisemnych w postaci biznes planu według zadanego wzorca, prezentacje własnych pomysłów
biznesowych przed grupą
Punkty ECTS: 3
Bilans nakładu pracy studenta: Łączna liczba godzin 75
Samodzielnie studiowanie 10
Przygotowanie do ćwiczeń 30
Udział w ćwiczeniach 30
Udział w konsultacjach 5
Wskaźniki ilościowe:
Wymagające bezpośredniego udziału nauczyciela: liczba godzin 35 pkt. ECTS 1,4
o charakterze praktycznym: liczba godzin 35 pkt. ECTS 1,4
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
3BIZ_W01- Student potrafić gromadzić dane niezbędne do przygotowania projektu biznesplanu, przetwarzać i prezentować zawarte w nim dane -KP_WG7
3BIZ_W02- Student posiada wiedzę na temat roli przedsiębiorcy jako uczestniku struktur gospodarczych i prawnych-KP6_WK1
3BIZ_W03- Student zna zasady tworzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości_ KP6_WK4
3BIZ_U01- Student potrafi odpowiednio dobierać źródła, dokonać krytycznej ich oceny analizując zjawiska ekonomiczne-KP6_UW2
3BIZ_U02- Student posiada umiejętność posługiwania się normami i regułami prawnymi w celu poszukiwania rozwiązań adekwatnych do przygotowywanych projektów biznesplanu -KP6_UW4
3BIZ_U03- Student posiada umiejętność podejmowania i rozwiązywania problemów mogących wystąpić przy opracowywaniu koncepcji biznesplanu wykorzystując zdobytą wiedzę-KP6_UW5
3BIZ_U04- Student potrafi posługiwać się specjalistycznym słownictwem komunikując się z zespołem i prezentując koncepcje biznesowe KP6_UK1
3BIZ_U05- Student potrafi planować i organizować pracę indywidualną i zespołową przygotowując projekt biznesplanu KP6_UO1
3BIZ_U06- Student potrafi współdziałać w grupie przygotowując projekt biznesplanu KP6_UO2
3BIZ_K01- Student bierze udział w przygotowaniu biznesplanu uwzględniając aspekty ekonomiczne i prawne projektu-KP6_K01
3BIZ_K02- Student wykazuje postawę kreatywności, innowacyjności i przedsiębiorczości przygotowując projekt biznesplanu KP6_UO2
Kryteria oceniania
Zaliczenie ćwiczeń jest składową kilku elementów: aktywność na ćwiczeniach, prezentacji pomysłu biznesowego przed grupą, przygotowany biznes planu według zadanego wzorca.
Podstawą zaliczenia ćwiczeń jest uzyskanie 50%+1 pkt łącznej ilości punktów uzyskanych z przedstawionych form.Ogólne warunki
uczestnictwa i zaliczenia przedmiotu określa Regulamin Studiów.
Literatura
LITERATURA OBOWIĄZKOWA:
1. K. Opolski, K. Waśniewski, Biznes plan: jak go budować i analizować?. Wydawnictwo CeDeWu 2014.
2. C. Barrow, P. Barrow, R. Brown, Biznesplan w małej firmie. Wydawnictwo Helion 2009.
LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA:
1. J. Skrzypek, Biznes plan: model najlepszych praktyk, Wydawnictwo Poltext, 2012.
2. Tokarski, M. Tokarski, J. Wójcik, Biznesplan w praktyce. Wydawnictwo CeDeWu, 2014.
3. Robert Sasin, Entrepreneurship training, Wydano Warsaw School of Economics, Warszawa 2015.
3. Tokarski, M. Tokarski, J. Wójcik, Jak solidnie przygotować profesjonalny biznesplan? Wydawnictwo CeDeWu, 2007.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: