Logistyka w agrobiznesie 400-ES1-3LWA
Profil studiów: Praktyczny
Forma studiów:Stacjonarne
Rodzaj przedmiotu:specjalnościowe -specjalność: Logistyka
Rok studiów/semestr: rok 3/5 semestr
Wymagania wstępne:Podstawy logistyki
Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: Wykład-15 godz.
Metody dydaktyczne:
Wykład- z wykorzystaniem prezentacji Power Point, angażujący słuchaczy do zadawania pytań w trakcie wykładu,
Punkty ECTS - 2
Bilans nakładu pracy studenta:
Udział w wykładach- 15
Przygotowanie do zaliczenia- 15
Lektura literatury - 10
Udział w konsultacjach - 8
Zaliczenie - 2
Razem 50
Wskaźniki ilościowe:
Nakład pracy studenta związany z zajęciami:
- wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela - 35 h- 1,4ECTS
- o charakterze praktycznym - 15 h-0,6 ECTS
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
LWA_W01 student zna struktury i instytucje gospodarcze w gospodarce żywnościowej i agrobiznesie- KP6_WG9
LWA_W02 - student zna relacje między podmiotami, władzami i instytucjami związanymi z agrobiznesem w skali krajowej i międzynarodowej - KP6_WK1
Kryteria oceniania
Forma zaliczenia przedmiotu: egzamin pisemny testowy.
51 – 60% pkt – dst
61 – 70% pkt – dst+
71 – 80% pkt – db
81 – 90% pkt – db+
91 – 100% pkt - bdb
Literatura
Podstawowa:
Kapusta F., Agrobiznes, Wyd. Difin, 2012
Urban S.(red.), Agrobiznes i biobiznes. Teoria i praktyka, Wyd. UE we Wrocławiu, Wrocław 2014
Tracy M.: Polityka rolno-żywnościowa w gospodarce rynkowej, UW, Warszawa 1997
Górka-Warsewicz H., Świątkowska M., Krajewski K., Marketing żywności, Wyd. Oficyna a Wolters Kluwer business, Warszawa 2013
Czyżewski A., Sapa A., Mechanizm wymiany rolno - żywnościowej Polski z krajami UE, AE w Poznaniu, Poznań 2003
Uzupełniająca:
Skowronek Cz., Sarjusz-Wolski Z., Logistyka w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa 2012
Bilitewski B., i in., Podręcznik gospodarowania odpadami. Teoria i praktyka, Wyd. Seidel Przywecki, Warszawa 2006
Wasilewski M., Ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania gospodarowania zapasami w przedsiębiorstwach rolniczych. Wydawnictwo
SGGW. Warszawa. 2004
Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka, CH Beck, 2010
Szymanowski W., Łańcuchy i sieci dostaw żywności w Polsce i w wybranych krajach europejskich-ewolucja i i przykłady zastosowań
technologii informacyjnych, Wyd. WSHiFM, Warszawa 2006
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: