Socjologia zmysłów 440-SS2-2SOZ12
Profil studiów - ogólnoakademicki.
Forma studiów – stacjonarne
Rodzaj przedmiotu – specjalizacyjny
Język prowadzenia przedmiotu – język polski
Dziedzina i dyscyplina nauki – nauki socjologiczne
Rok studiów/semestr – 2 rok / 4 semestr (studiów II stopnia)
Wymagania wstępne – brak
Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć – 30 godzin ćwiczeń
Metody dydaktyczne – dyskusja na podstawie literatury przedmiotu, zadania praktyczne indywidualne i grupowe, referaty, konsultacje
Forma zaliczenia przedmiotu – zaliczenie na ocenę
Punkty ECTS – 4
Bilans nakładu pracy:
Udział w zajęciach – 30 godzin.
Udział w konsultacjach (w tym przygotowanie do realizacji zadania praktycznego) – 17 godz.
Przygotowanie do zajęć – 20 godz.
Przygotowanie referatu – 6 godz.
Realizacja zadań praktycznych – 25 godz.
Razem 100 godz., co odpowiada 4 pkt. ECTS
Wskaźniki ilościowe:
Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela, 47 godzin, co odpowiada 1,9 pkt ECTS oraz nakład pracy studenta, który nie wymaga bezpośredniego udziału nauczyciela, 51 godzin, co odpowiada 2,1 pkt. ECTS
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
KP7_WG9 posiada rozszerzoną wiedzę na temat znaczenia zmysłów i doświadczeń zmysłowych w procesach komunikacji w kontekście społeczno- kulturowym
KP7_WG13 ma rozszerzoną wiedzę z zakresu psychologii społecznej w obszarach powiązanych z problematyką socjologii zmysłów
KP7_UW16 potrafi w sposób twórczy łączyć ze sobą różne ujęcia teoretyczne i badawcze związane ze studiowaną problematyką, wykorzystując przy tym wiedzę z dyscyplin pokrewnych zajmujących się analizą zmysłów w ich społeczno- kutrowym wymiarze
KP7_KO2 jest otwarty na pracę w grupie, potrafiąc przyjmować w niej różne role realizując zadania grupowe w ramach ćwiczeń
KP7_KK1 ma pogłębioną świadomość zmian zachodzących w orientacjach teoretycznych i metodologicznych w obrębie socjologii
Kryteria oceniania
Metody dydaktyczne – dyskusja na podstawie literatury przedmiotu, zadania praktyczne indywidualne i grupowe, referaty, konsultacje
Forma zaliczenia przedmiotu – zaliczenie na ocenę
Literatura
Dymiter, Marcin. 2021. Notatki z terenu, Gdańsk: Wydawnictwo Części Proste.
Hall, Edward T. 2005. Ukryty wymiar. Warszawa: Warszawskie Wydawnictwo Literackie MUZA SA.
Hoffmann, Beata. 2019. Georg Simmel i flakonik perfum. “Przegląd Socjologiczny”, 68(1): 137–156.
Kietlińska, Bogna. 2013. Badanie zmysłowego odbioru miasta za pomocą metod jakościowych. Nauka i Szkolnictwo Wyższe, 1(41): 131–142.
Krajewski, Marek. 2005, Kultury kultury popularnej, Poznań: Wydawnictwo Naukowe UAM, s. 246- 316 [Kultura piąta: kultura aromatyzacji]
Simmel, Georg. 2006. Most i drzwi. Warszawa: Oficyna Naukowa, 184 – 203 [Socjologia zmysłów]
Szczepański, Marek. S., W. Ślęzak-Tazbir. 2008. Miejskie pachnidło. Fragmentacja i prywatyzacja przestrzeni w perspektywie osmosocjologicznej. „Studia Regionalne i Lokalne” 2(32): 18–40.
Śliwa, Martyna, Kathleen Riach. 2012. Making Scents of Transition: Smellscapes and the Everyday in 'Old' and 'New' Urban Poland .Urban Studies 49(1) 23-41.
Pallasmaa, Juhani. 2012. Oczy skóry. Architektura i zmysły, Kraków: Instytut Architektury
Literatura uzupełniająca:
Vannini, Phillip, Dennis Waskul, Simon Gottschalk. 2011. The senses in self, society, and culture: A Sociology of the Senses. Routledge: New York, 3-22 [Toward a Sociology of the Senses]
Tramwaj widmo = The ghost tram (2019), Kraków: Muzeum Inżynierii Miejskiej, 2019. Autorzy- Marcin Dymiter, Tomasz Swoboda, Monika Widzicka; tłumaczenie Klara Laudańska.
Wise, Amanda. 2010. Sensuous Multiculturalism: Emotional Landscapes of Inter-Ethnic Living in Australian Suburbia, “Journal of Ethnic and Migration Studies” 36 (6): 917–937.
Śliwa, Martyna, Kathleen Riach. 2012. Making Scents of Transition: Smellscapes and the Everyday in 'Old' and 'New' Urban Poland. “Urban Studies” 49(1): 23-41.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: