Zarządzanie innowacjami 450-ZS1-2XZIN
Celem zajęć jest omówienie najważniejszych uwarunkowań działalności innowacyjnej przedsiębiorstw, jak również zagadnień dotyczących formułowania strategii innowacyjnej, oceny ekonomicznej przedsięwzięć innowacyjnych oraz zarządzania projektem innowacyjnym. W ramach przedmiotu omówione zostanie znaczenie innowacji w rozwoju cywilizacji oraz w kształtowaniu pozycji rynkowej przedsiębiorstwa, cechy procesów innowacyjnych, pojęcia z zakresu istoty firmy innowacyjnej oraz strategie innowacji w przedsiębiorstwie. Przeanalaizowany zostanie proces rozwóju innowacji w przedsiebiorstwue i nowych technologii, jak również znaczenie kreatywności w organozacji.
punkty ECTS: 3
bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach - 30 h
- przygotowanie do wykładów - 10
- przygotowanie do egzaminu - 28
- egzamin - 2 h
- konsultacje - 5 h
Wskaźniki ilościowe:
Nakład pracy studenta związany z zajęciami:
- Wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: (2,2 ECTS)
• udział w wykładach
• obecność na egzaminie
• udział w konsultacjach
- o charakterze praktycznym: (0,8 ECTS)
• wykład
• konsultacje
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia przedmiotu
w sali
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
ZIN1_W03 - ma wiedzę odnośnie powstawania, funkcjonowania, przekształcania i rozwoju organizacji gospodarczych we współczesnych realiach społeczno-gospodarczych, determinowanych przez aspekty innowacyjne -Z1_W03 (weryfikacja - egzamin)
ZIN_W04 - posiada wiedze o rodzajach relacji między organizacjami w skali krajowej, międzynarodowej, międzykulturowej w odniesieniu do możliwości jakie daje umiejętne zarządzanie aktywnością innowacyjną - Z1_W04 (weryfikacja - egzamin)
ZIN1_W09 - posiada wiedzę o zasadach funkcjonowania organizacji i procesach zmian zachodzących w ich strukturach oraz czynnikach determinujących przyczyny, przebieg, skale i konsekwencje tych zmian, w odniesieniu do siły i zasięgu oddziaływania innowacji - Z1_W09 (weryfikacja - egzamin)
Kryteria oceniania
Egzamin pisemny w czasie rzeczywistym w trybie stacjonarnym bądź w czasie rzeczywistym w formie zdalnej.
ocena dostateczna (3) – 51-60%
ocena dostateczna plus (3+) – 61-70%
ocena dobra (4) – 71-80%
ocena dobra plus (4+) – 81-90%
ocena bardzo dobra (5) – 91-100%.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Janasz W., „Innowacje w zrównoważonym rozwoju organizacji”, Difin, Warszawa 2011.
2. Duraj J., „Przedsiębiorczość i innowacyjność”, Difin, Warszawa 2010.
3. Sachpazidu K. Wpływ transferu technologii na zmiany innowacyjne w małych i średnich przedsiębiorstwach,Uniwersytet w Białymstoku, Białystok 2019.
4. Zarządzanie innowacjami, R. Knosala, A. Boratyńska-Sala, M. Jurczyk- Bunkowska, A.Moczała, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2014. Zarządzanie innowacjami, Harvard Business Review, Wyd. Helion, Gliwice 2003.
Literatura uzupełniająca:
1. Fagerberg J., Mowery D. C., Nelson R. R., The Oxford Handbook of Innovation, Oxford University Press, New York 2005.
2. J.Baruk, Zarządzanie wiedzą i innowacjami, Wyd. Adam Marszałek, Toruń 2006; A.Pomykalski, Zarządzanie innowacjami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001.
3. B.Bojewska, Zarządzanie innowacjami jako źródło przedsiębiorczości małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce, SGH, Warszawa 2009.
4. S.Łobejko, Innowacje otwarte źródłem konkurencyjności przedsiębiorstw, [w:] Podejście innowacyjne w zarządzaniu przedsiębiorstwem, Difin, Warszawa 2010.
5.A.Skowronek - Mielczarek, Efektywność organizacji sieciowych i miary ich innowacyjności, [w:] Innowacje w organizacjach sieciowych w gospodarce opartej na wiedzy, red. B.Bojewska, OW SGH, Warszawa 2014.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: