Agrobiznes 330-EN1-3AGR
Profil studiów: Ogólnoakademicki
Forma studiów: Niestacjonarne
Rodzaj przedmiotu: Grupa Zajęć_ 3.2 PRZEDMIOTY KIERUNKOWE
Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki społeczne, dyscyplina: ekonomia i finanse
Rok studiów/semestr: Studia pierwszego stopnia, rok 3, semestr 5
Wymagania wstępne: brak
Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład 9 godzin, ćwiczenia 9 godzin.
Metody dydaktyczne: wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, angażujący słuchaczy do dyskusji. Ćwiczenia-
prezentacje studentów w Power Point; dyskusja na zajęciach; praca w grupach nad wybranymi problemami dotyczącymi funkcjonowania
agrobiznesu; przygotowanie eseju, którego tematykę i wymogi techniczne podaje Prowadzący zajęcia.
Formy zaliczenia przedmiotu: Egzamin pisemny
Punkty ECTS: 3
Bilans nakładu pracy studenta: Łączna liczba godzin 75
Udział w wykładach 9
Przygotowanie do egzaminu 21
Udział w egzaminie 2
Udział w ćwiczeniach 9
Przygotowanie do ćwiczeń 33
Udział w konsultacjach 4
Wskaźniki ilościowe:
Wymagające bezpośredniego udziału nauczyciela: liczba godzin 24 pkt.
ECTS 0,96
W cyklu 2025:
Profil studiów: Ogólnoakademicki |
Koordynatorzy przedmiotu
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza:
3AGR_W01 - Student w zaawansowanym stopniu zna i rozumie kluczowe zagadnienia i teorie z zakresu funkcjonowania sektora
agrobiznesu; (KP6_WG1)
3AGR_WO4- Student w zaawansowanym stopniu zna i rozumie relacje gospodarcze oraz rządzące nimi prawidłowości zachodzące w
sektorze agrobiznesu w ujęciu mikroekonomicznym, makroekonomicznym i sektorowym;(KP6_WG4)
Umiejętności:
3AGR_UO1- Absolwent potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę z zakresu dyscypliny naukowej ekonomia i finanse w analizie i interpretacji
przyczyn i przebiegu konkretnych procesów i zjawisk ekonomicznych zachodzących w sektorze agrobiznesu;( KP6_UW1)
Kompetencje społeczne:
3AGR_KO1- Absolwent jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści z zakresu funkcjonowania sektora
agrobiznesu ze względu na dynamikę procesów rynkowych i społecznych zachodzących w świecie; (KP6_KK1)
Kryteria oceniania
Metody dydaktyczne: Wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, angażujący studentów do zadawania pytań i
dyskusji.
Ćwiczenia: prezentacje studentów w Power Point; dyskusja na zajęciach; praca w grupach nad zrozumieniem przyczyn konkretnych zmian
zachodzących w poszczególnych agregatach agrobiznesu; przygotowanie eseju, którego tematykę i wymogi techniczne podaje
Prowadzący zajęcia.
Formy zaliczenia przedmiotu:
Wykład - egzamin pisemny ((test), do egzaminu będą dopuszczone osoby, które będą posiadały zaliczenie ćwiczeń.
Ćwiczenia - Na ocenę końcową będzie miała wpływ aktywność studenta na zajęciach, wykonana prezentacja Power Point, przygotowany
esej, którego tematykę i wymogi techniczne podaje Prowadzący zajęcia.
Literatura
1. J. Zegar, Współczesne wyzwania rolnictwa, PWN, Warszawa 2012
2.. F. Kapusta, Agrobiznes, Wydawnictwo Difin, 2012
3. M. Raftowicz- Filipkiewicz, Uwarunkowania rozwoju krótkich łańcuchów dostaw żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,
Wrocław 2022.
4. K. Firlej – Rozwój przemysłu rolno-spożywczego w sektorze agrobiznesu i jego determinanty. Wydawnictwo Uniwersytetu
Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2008.
5. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Wydawnictwo SGH, Warszawa 2009.
6. W. Rembisz, Instrumenty rynku rolnego, WSFiZ Warszawa 2009
7.. St. Kowalczyk, Bezpieczeństwo i jakość żywności, PWN. Warszawa 2016.
8. Agrobiznes w teorii i w praktyce, red. A. Olszewska, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2014.
9. Martiin, Carin.: The world of agricultural economics : Carin Martiin. London ; New York : Routledge Taylor & Francis Group, 2013
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: