Zakładanie działalności gospodarczej 330-EN1-3ZDG
Profil studiów: ogólno akademicki
Forma studiów: stacjonarne
Rodzaj przedmiotu: specjalnościowy
Rok studiów/semestr: 3 rok, 5 semestr
Wymagania wstępne: brak
Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć:
ćwiczenia 30 godzin
Metody dydaktyczne:
- ćwiczenia: prowadzone z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych,
przewidywane formy prowadzenia zajęć, to: dyskusja ze studentami, casy
Punkty ECTS: 3,0
Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w ćwiczeniach: 18 h
- przygotowanie do ćwiczeń: 51 h
- udział w konsultacjach: 6 h
Wskaźniki ilościowe:
Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela:24 h = 0,96 ECTS
Rodzaj przedmiotu
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Literatura podstawowa:
1. Felis P., Jamroży M., Szlęzak-Matusewicz J., Podatki i składki w działalności przedsiębiorców, Difin, Warszawa 2019.
2. Ickiewicz, J., Podatki, składki, opłaty. Fiskalne obciążenia działalności gospodarczej, Oficyna Wydawnicza Szkoły Głównej Handlowej, Warszawa 2014.
3. Martyniuk T., Małe przedsiębiorstwo. Rejestracja. Podatki. Ewidencja. Sprawozdawczość, ODDK, Gdańsk 2011.
Literatura uzupełniająca:
1. Mariański A., Krajewska A., Nowak-Piechota A., Wilk M. (red.),Opodatkowanie działalności gospodarczej w Polsce, Wolters Kluwer, Warszawa 2016.
2. Beger T., Liss P., Podatki dochodowe w działalności gospodarczej i podatki kosztowe, Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Warszawa 2016.
6. Taxation trends in the European Union. Data for the EU Member States, Iceland and Norway2019 Edition, Publications Office of the European Union, Luxembourg 2019.
Kryteria oceniania
3ZDG_W01_Student posiada wiedzę odnośnie struktury powstawania, funkcjonowania, przekształcania i rozwoju przedsiębiorstw_KP6_WG2
3ZDG_W02_Student posiada wiedzę o człowieku jako twórcy i pracowniku przedsiębiorstw i zasadach ich funkcjonowania_KP6_WK1
3ZDG_W03_Student ma wiedzę na temat tworzenia i rozwoju różnych form organizacyjnych działalności gospodarczej, w tym indywidualnej przedsiębiorczości, uwzględniając uwarunkowania ich wyboru i więzi społecznych występujących w ramach przedsiębiorstwa oraz rządzących nimi prawidłowości w ramach relacji rynkowych zasady_KP6_WK3
3ZDG_U01_Student potrafi prawidłowo analizować i interpretować przyczyny i przebieg procesu przedsiębiorczości i wykorzystywać posiadaną wiedzę z zakresu dyscypliny naukowej ekonomia i finanse w ujęciu historycznym, demograficznym i geograficznym. _KP6_UW1
3ZDG_U02_Student potrafi samodzielnie planować i realizować własne uczenie się przez całe życie ze względu na dynamikę zmian otoczenia przedsiębiorstwa wykorzystując konkretną wiedzę z zakresu dyscypliny naukowej ekonomia i finanse_KP6_UU1
3ZDG_K01_Student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści ze względu na dynamikę procesów rynkowych i społecznych zachodzących w otoczeniu przedsiębiorstwa_KP6_KK1
3ZDG_K02_Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy, wykazując postawę kreatywności, innowacyjności i przedsiębiorczości w zakresie podejmowanych problemów dotyczących przedsiębiorczości i analizy studiów przypadków przedsiębiorstw_KP6_KO2
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: