Biznes plan 330-ES1-3BPL
Profil studiów: Ogólnoakademicki
Forma studiów: Stacjonarne
Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki społeczne
Rok studiów/semestr: Studia pierwszego stopnia, rok trzeci, semestr piąty
Rodzaj przedmiotu: Grupa Zajęć_ 3.2 PRZEDMIOTY KIERUNKOWE
Wymagania wstępne: brak
Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: Wykład 15 godzin, ćwiczenia 15 godzin
Metody dydaktyczne: Wykład tradycyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych z elementami dyskusji, na ćwiczeniach studium przypadku, dyskusja, przygotowanie prac pisemnych w postaci biznes planu według zadanego wzorca, prezentacje własnych pomysłów biznesowych przed grupą
Punkty ECTS: 3
Bilans nakładu pracy studenta: Łączna liczba godzin 75
Udział w wykładach 15
Przygotowanie do egzaminu 15
Udział w egzaminie 2
Udział w ćwiczeniach 15
Przygotowanie do ćwiczeń 24
Udział w konsultacjach 4
Wskaźniki ilościowe:
Wymagające bezpośredniego udziału nauczyciela: liczba godzin 36 pkt. ECTS 1,44
Rodzaj przedmiotu
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
3BPL_W01 Student ma wiedzę o strukturach przedsiębiorstwa na poziomie mikro- i makroekonomicznym-KP6_WG2
3BPL_W02 Student ma wiedzę o normach i regułach organizujących struktury przedsiębiorstwa i rządzących nimi prawidłowościach oraz ich źródłach zmian i sposobów działania z uwzględnieniem uwarunkowań demograficznych, geograficznych, przestrzennych i finansowych-KP6_WG6,
3BPL_W03 Student zna i rozumie zasady tworzenia i rozwoju przedsiębiorstw działających w różnych formach organizacyjno-prawnych uwzględniając uwarunkowania ich wyboru-KP6_WK3,
3BPL_U01 Student potrafi wykorzystywać posiadaną umiejętność obserwacji, rozumienia i analizowania zjawisk oraz procesów ekonomicznych do przygotowania biznesplanu i rozwiązywania przy tym złożonych i nietypowych problemów przez dobór oraz stosowanie właściwych metod i narzędzi analizy ekonomicznej i finansowej-KP6_UW5,
3BPL_K01 Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy, wykazując postawę kreatywności, innowacyjności i przedsiębiorczości podczas przygotowywania i prezentacji biznesplanu_KP6_KO2
Kryteria oceniania
Do egzaminu dopuszczeni zostają studenci którzy zaliczyli część ćwiczeniową na ocenę pozytywną.
Egzamin końcowy w formie pisemnej.
Zaliczenie ćwiczeń jest składową kilku elementów: aktywność na ćwiczeniach, przygotowanego według zadanego wzorca biznesplanu oraz prezentacji pomysłu biznesowego na zajęciach.
Literatura
LITERATURA OBOWIĄZKOWA:
1. A.Tokarski, M. Tokarski, Jacek Wójcik, Biznesplan po polsku, Warszawa : CeDeWu, 2023.
2. Tokarski, M. Tokarski, J. Wójcik, Jak solidnie przygotować profesjonalny biznesplan? Wydawnictwo CeDeWu, 2017.
3. K. Opolski, K. Waśniewski, Biznes plan: jak go budować i analizować?. Wydawnictwo CeDeWu 2014.
4. C. Barrow, P. Barrow, R. Brown, Biznesplan w małej firmie. Wydawnictwo Helion 2009.
5.T. Faley,, The entrepreneurial arch : a strategic framework for discovering, developing and renewing firms / Timothy L. Faley, Cambridge University Press, 2015.
LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA:
1. J. Skrzypek, Biznes plan: model najlepszych praktyk, Wydawnictwo Poltext, 2012.
2. Tokarski, M. Tokarski, J. Wójcik, Biznesplan w praktyce. Wydawnictwo CeDeWu, 2014.
3. Robert Sasin, Entrepreneurship training, Wydano Warsaw School of Economics, Warszawa 2015.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: