Metodyka opracowywania biznesplanu 330-PS1-2BIZ
Profil studiów: Ogólnoakademicki
GRUPA ZAJĘĆ_3 Przedmioty kierunkowe
Forma studiów: Stacjonarne
Dziedzina i dyscyplina nauki: dziedzina nauk społecznych, dyscyplina: ekonomia i finanse
Rok studiów/semestr: rok drugi, semestr czwarty
Wymagania wstępne: brak
Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: ćwiczenia 30 godzin
Metody dydaktyczne: na ćwiczeniach studium przypadku, dyskusja, przygotowanie prac pisemnych w postaci biznes planu według zadanego wzorca, prezentacje własnych pomysłów biznesowych przed grupą
Punkty ECTS: 3
Ćwiczenia: 30 godz.
Przygotowanie do ćwiczeń: 21 godz.
Studiowanie literatury: 20 godz.
Udział w konsultacjach: 4 godz.
ŁĄCZNY nakład pracy studenta: 75 godz. (liczymy liczba punktów ECTS *25 godz)
Wskaźniki ilościowe:
Wymagające bezpośredniego udziału nauczyciela: liczba godzin 34 godz., ECTS 1,36
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
2BIZ_W01- Student potrafić gromadzić dane niezbędne do przygotowania projektu biznesplanu, przetwarzać i prezentować zawarte w nim dane -KP6_WG7
2BIZ_W02- Student posiada wiedzę na temat roli przedsiębiorcy jako uczestniku struktur gospodarczych i prawnych-KP6_WK1
2BIZ_W03- Student zna zasady tworzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości_ KP6_WK4
2BIZ_U01- Student potrafi odpowiednio dobierać źródła, dokonać krytycznej ich oceny analizując zjawiska ekonomiczne-KP6_UW2
2BIZ_U02- Student posiada umiejętność posługiwania się normami i regułami prawnymi w celu poszukiwania rozwiązań adekwatnych do przygotowywanych projektów biznesplanu -KP6_UW4
2BIZ_U03- Student posiada umiejętność podejmowania i rozwiązywania problemów mogących wystąpić przy opracowywaniu koncepcji biznesplanu wykorzystując zdobytą wiedzę-KP6_UW5
2BIZ_U04- Student potrafi posługiwać się specjalistycznym słownictwem komunikując się z zespołem i prezentując koncepcje biznesowe KP6_UK1
2BIZ_U05- Student potrafi planować i organizować pracę indywidualną i zespołową przygotowując projekt biznesplanu KP6_UO1
2BIZ_U06- Student potrafi współdziałać w grupie przygotowując projekt biznesplanu KP6_UO2
2BIZ_K01- Student bierze udział w przygotowaniu biznesplanu uwzględniając aspekty ekonomiczne i prawne projektu-KP6_K01
2BIZ_K02- Student wykazuje postawę kreatywności, innowacyjności i przedsiębiorczości przygotowując projekt biznesplanu KP6_KO2
Kryteria oceniania
Zaliczenie ćwiczeń jest składową kilku elementów: aktywność na ćwiczeniach, prezentacja pomysłu biznesowego przed grupą, wersja papierowa biznes planu według zadanego wzorca.
Literatura
LITERATURA PODSTAWOWA:
1. A.Tokarski, M.Tokarski, J. Wójcik, Biznesplan po polsku, CeDeWu, Warszawa 2023.
2. K. Opolski, K. Waśniewski, Biznes plan: jak go budować i analizować?. Wydawnictwo CeDeWu 2014.
3. C. Barrow, P. Barrow, R. Brown, Biznesplan w małej firmie. Wydawnictwo Helion 2009.
LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA:
1. J. Skrzypek, Biznes plan: model najlepszych praktyk, Wydawnictwo Poltext, 2012.
2. Tokarski, M. Tokarski, J. Wójcik, Biznesplan w praktyce. Wydawnictwo CeDeWu, 2014.
3. Robert Sasin, Entrepreneurship training, Wydano Warsaw School of Economics, Warszawa 2015.
3. Tokarski, M. Tokarski, J. Wójcik, Jak solidnie przygotować profesjonalny biznesplan? Wydawnictwo CeDeWu, 2007.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: