Logistyka produkcji 400-ES1-2LOP
Profil studiów: Praktyczny
Forma studiów: Stacjonarne
Rodzaj przedmiotu: Specjalnościowy
Dziedzina i dyscyplina nauki: Nauki ekonomiczne, dyscyplina: nauki o zarządzaniu
Rok studiów/semestr: Studia pierwszego stopnia, rok II, semestr 3
Wymagania wstępne: Brak
Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: ćwiczenia 30 godz.
Metody dydaktyczne: studia przypadku, ćwiczenia grupowe, dyskusja tematyczna
Formy zaliczenia przedmiotu: kolokwium
Punkty ECTS 4
Bilans nakładu pracy studenta
- udział w ćwiczeniach 30 godz.
- przygotowanie do ćwiczeń i studia literatury 40 godz.
- udział w konsultacjach 5 godz.
- przygotowanie do zaliczenia końcowego 25 godz.
Wskaźniki ilościowe
Nakład pracy studenta związany z zajęciami :
- wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: liczba godzin 35 punkty ECTS 1,4
- o charakterze praktycznym: liczba godzin: 50 punkty ECTS 2
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza
Student potrafi wyjaśnić miejsce logistyki we współczesnym zarządzaniu produkcją
Student potrafi scharakteryzować nowoczesne systemy produkcji
Umiejętności
Student potrafi stosować metody oraz narzędzia wykorzystywane w logistyce produkcji
Kompetencje społeczne
Student potrafi pracować w zespole
Student ma świadomość ustawicznego kształcenia, podejmowania profesjonalnych i odpowiedzialnych decyzji
Kryteria oceniania
Kolokwium końcowe 30% oceny
Punktacja z ćwiczeń 70% oceny
Literatura
1. Bendkowski J., Matysek M., Logistyka produkcji. Praktyczne aspekty cz. 1. Planowanie i sterowanie produkcją. Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice, 2013.
2. Brzeziński M., Organizacja produkcji w przedsiębiorstwie Difin Warszawa 2013.
3. Szymonik A. (red.), Logistyka produkcji: procesy, systemy, organizacja. Warszawa, Difin, 2012.
4. Pisz I., Sęk T., Zielecki W., Logistyka w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa 2013
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: