Handel hurtowy i detaliczny 450-ZN1-2SHHD
Opis tj. profil studiów, forma studiów, rodzaj przedmiotu, dziedzina i dyscyplina nauki, rok studiów/semestr,wymagania wstępne, liczba
godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć, metody dydaktyczne, punkty ECTS, bilans nakładu pracy studenta,
wskaźniki ilościowe
Profil studiów: ogólnoakademicki
Forma studiów: niestacjonarne
Rodzaj przedmiotu: kierunkowy
Dziedzina nauki: Nauki społeczne
Dyscyplina: Nauki o zarządzaniu i jakości
Opis tj. profil studiów, forma studiów, rodzaj przedmiotu, dziedzina i dyscyplina nauki, rok studiów/semestr,wymagania wstępne, liczba
godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć, metody dydaktyczne, punkty ECTS, bilans nakładu pracy studenta,
wskaźniki ilościowe
Profil studiów: ogólnoakademicki
Forma studiów: niestacjonarne
Rodzaj przedmiotu: kierunkowy
Dziedzina nauki: Nauki społeczne
Dyscyplina: Nauki o zarządzaniu i jakości
Rok studiów:2 semestr: 4
Liczba godzin dydaktycznych: wykłady 9h, ćwiczenia 9h
Metody dydaktyczne:
Wykład tradycyjny z elementami dyskusji wsparty prezentacją multimedialną; Ćwiczenia - studia przypadku, zadania grupowe do
wykonania, prezentacji i wspólnej analizy
Punkty ECTS: 3
Bilans nakładu pracy studenta:
udział w wykładach: 9 h
przygotowanie do egzaminu 23 h
udział w egzaminie 1 h
udział w ćwiczeniach 9 h
przygotowanie do ćwiczeń 30 h
udział w konsultacjach 3 h
Wskaźniki ilościowe:
nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela akademickiego: 21 godzin, 0,94 ECTS
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Student:
KA6_WG1 ma wiedzę na temat więzi społecznych występujących w ramach organizacji handlowych oraz rządzących nimi prawidłowości
KA6_WK3 posiada w zaawansowanym stopniu wiedzę odnośnie powstawania, funkcjonowania, przekształcania i rozwoju przedsiębiorstw handlowych
KA6_WK4 posiada w zaawansowanym stopniu wiedzę o rodzajach relacji zachodzących między przedsiębiorstwami handlowymi a rynkiem
KA6_WK7 posiada wiedzę o zasadach funkcjonowania organizacji handlowych, procesach zmian zachodzących w ich strukturach oraz czynnikach determinujących przyczyny i przebieg
KA6_WK10 w zaawansowanym stopniu zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju przedsiębiorczości w dziedzinie handlu
KA6_U01 potrafi pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
KA6_UU1 potrafi samodzielnie uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności w dziedzinie organizacji handlu
Kryteria oceniania
Egzamin w formie testu pisemnego w formie online. Warunkiem dopuszczenia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń.
Dodatkowo Student może uzyskać do 50% łącznej oceny końcowej na podstawie aktywności podczas wykładów.
Literatura
Literatura podstawowa
Handel detaliczny, red. J. Szumilak, Oficyna Ekonomiczna, Warszawa 2005
Handel detaliczny żywnością w Polsce, Małgorzata Kosicka-Gębska, Agnieszka Tul-Krzyszc, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2011
Cox R., Brittain P., Zarządzanie sprzedażą detaliczną, PWE, Warszawa 2000.
Cox R., Brittain P., Zarządzanie sprzedażą detaliczną, PWE, Warszawa 2000.
Reynolds J., Cuthbertson R., Retail & wholesale: key sectors for the European economy, University of Oxford, 2014.
Literatura uzupełniająca
Zarządzanie sprzedażą w przedsiębiorstwie handlowym i usługowym, red. G. Sobczyk, PWE, Warszawa 2010
Domański T. Strategie rozwoju handlu. Wyd. PWE, Warszawa 2005.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: