Lokalne uwarunkowania działalności przedsiębiorstw 450-ZN1-2XLUD
Profil studiów: ogólnoakademicki
Forma studiów: stacjonarne, I stopień
Rodzaj przedmiotu: analityczno-finansowy
Dziedzina i dyscyplina nauki: Dziedzina nauk społecznych, dyscyplina nauki o zarządzaniu i jakości
Rok studiów - drugi, semestr - trzeci
Liczba godzin: 9 godz. wykładów i 18 godz. ćwiczeń;
Metody dydaktyczne:
Wykład: wykład wspomagany prezentacjami multimedialnymi, wykorzystanie form aktywizacji studentów;
Ćwiczenia: wspólne omawianie zagadnień zadawanych do własnego przygotowania, praca w grupach i prezentacja wyników pracy
punkty ECTS: 4 pkt
Bilans nakładu pracy studenta - 100 godz.
udział w wykładach -15 godz.
udział w ćwiczeniach - 30 godz.
przygotowanie się do ćwiczeń – 25 godz.
przygotowanie się do zaliczenia – 20 godz.
przygotowanie się do kolokwium – 10 godz.
Wskaźniki ilościowe:
Nakład pracy studenta związany z zajęciami:
- wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela - 45 godz. (1,8 pkt ECTS)
- o charakterze praktycznym - 25 godz. (1,0 pkt ECTS)
Rodzaj przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
1 - ma podstawową wiedzę odnośnie powstawania, funkcjonowania, przekształcania i rozwoju podmiotów gospodarczych w zakresie uwarunkowań lokalnych [Z1_W03]
2 - posiada elementarną wiedzę o rodzajach relacji zachodzących między organizacjami w skali krajowej (w tym lokalnej), międzynarodowej, międzykulturowej [Z1_W04]
3 - ma wiedzę na temat więzi społecznych występujących w ramach organizacji oraz rządzących nimi prawidłowości, a także ma wiedzę na temat więzi społecznych występujących w ramach relacji rynkowych [Z1_W05]
4- zna standardowe metody matematyczne, statystyczne i narzędzia informatyczne gromadzenia, analizy i prezentacji danych ekonomicznych i społecznych [Z1_W05]
5 - potrafi wykorzystywać zdobytą wiedzę z zakresu nauk o zarządzaniu i dziedzin komplementarnych w podejmowaniu decyzji i rozwiązywaniu problemów w zakresie lokalizacji działalności [Z1_U04]
6 - wykorzystuje zdobytą wiedzę z zakresu nauk o zarządzaniu i dziedzin komplementarnych do analizy i rozstrzygania konkretnych problemów, proponując odpowiednie ich rozwiązania odnoszących się do lokalnych uwarunkowań prowadzenia działalności [Z1_U05]
7 - potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji zadań własnych i zespołu [Z1_K03]
8 – prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z aktywnością w otoczeniu społeczno-gospodarczym i wykonywaniem zawodu [Z1_K04]
Kryteria oceniania
Wykład: wykład wspomagany prezentacjami multimedialnymi, wykorzystanie form aktywizacji studentów
Ćwiczenia: wspólne omawianie zagadnień zadawanych do własnego przygotowania, rozwiązywanie zadań w grupach oraz prezentacja wyniki prac
Formy zaliczenia przedmiotu:
Wykład: zaliczenie pisemne (test)
Ćwiczenia: praca w grupach i prezentacja wyników pracy (50%), kolokwium (50%),
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Lokalizacja działalności gospodarczej a jej ryzyko, K. Kuciński (red.), CeDeWu, Warszawa 2016.
2. B. Filipiak, Polityka podatkowa gmin czy realizacja władztwa podatkowego?, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, „Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia”, 2015, nr 76, t. 1.T. Komornicki, Planowanie przestrzenne w gminach, Wydawnictwo Akademickie SEDNO Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania PAN, Warszawa 2012.
3. E. Bończak – Kucharczyk, K. Herbst, K. Chmura, Jak władze lokalne mogą wspierać przedsiębiorczość, Fundacja inicjatyw społeczno- ekonomicznych, Polska Fundacja Promocji Małych i Średnich Przedsiębiorstw, Warszawa 1998.
4. B. Rożnowski, K. Markowski, J. Łobocki, K. Konefał, Postawy i zachowania uczestników lokalnego rynku pracy, Instytut Rynku Pracy – Fundacja Nowy Staw, Lublin 2007.
5. Global Entrepreneurship Monitor Polska / [kier. projektu Austin Campbell ; Fundacja Edukacyjna Bachalski].
6. The Oxford handbook of innovation / ed. by Jan Fagerberg, David C. Mowery and Richard R. Nelson.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: