Zarządzanie produkcją 450-ZS1-3XZAP
Profil studiów Ogólnoakademicki
Forma studiów Stacjonarne
Rodzaj przedmiotu 7A - Współczesne obszary zarządzania
Dziedzina i dyscyplina nauki:
Dziedzina: nauki społeczne
Dyscyplina: nauki o zarządzaniu i jakości
Rok studiów: III, semestr: piąty
Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia
zajęć: 15 godzin wykładu i 30 godzin ćwiczeń
Punkty ECTS: 5
Metody dydaktyczne: wykład i ćwiczenia
Bilans nakładu pracy studenta
Udział w wykładach – 15 godz.
Udział w ćwiczeniach – 30 godz.
Przygotowanie do ćwiczeń – 30 godz.
Konsultacje –4 godz.
Przygotowanie do egzaminu – 45 godz.
Udział w egzaminie –1 godz.
Łączny nakład pracy studenta: 125 godz.
Wskaźniki ilościowe
Nakład pracy studenta związany z zajęciami :
wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 50 godz.- 2,0 ECTS
o charakterze praktycznym: 10 godz. - 0,4 ECTS
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia przedmiotu
Efekty kształcenia
3XZAP_WG01 ma wiedzę na temat więzi społecznych występujących w ramach zarządzania produkcją w organizacji oraz relacjach rynkowych (KA6_WG1)
3XZAP_WK01 posiada wiedzę o zasadach organizowania działalności produkcyjnej w przedsiębiorstwie (KA6_WK7)
3XZAP_WK02 posiada wiedzę o przebiegu procesu produkcyjnego i czynnikach wpływających na poszczególne etapy tego procesu (KA6_WK7)
3XZAP_UW01 wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozwiązywania problemów związanych z zarządzaniem produkcją w przedsiębiorstwie (KA6_UW4))
3XZAP_UW02 potrafi prawidłowo analizować i interpretować zjawiska
występujące w procesie produkcji (KA6_UW5))
3XZAP_UK01 potrafi przygotować prace pisemne i prezentacje multimedialne z zakresu zarządzania produkcją, samodzielnie dobierając materiały i rozwiązując konkretne problemy (KA6_UK1)
3XZAP_UO01 potrafi pracować w grupie, przyjmując w niej różne role (KA6_UO1)
Kryteria oceniania
Wykład kończy się egzaminem pisemnym. Aby uzyskać ocenę dostateczną z egzaminu należy zdobyć 51% punktów możliwych do zdobycia.
Aby przystąpić do egzaminu należy zdobyć zaliczenie z ćwiczeń.
Aby uzyskać zaliczenie z ćwiczeń należy zdobyć 51% punktów możliwych do zdobycia.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. E.Pająk, Zarządzanie produkcją. Produkt - technologia - organizacja, PWN, Warszawa 2021
2. E. Pająk, M. Klimkiewicz, A. Kosieradzka Zarządzanie produkcją i usługami, PWE, Warszawa 2014.
Literatura dodatkowa:
1. B.Liwowski, R. Kozłowski, Podstawowe zagadnienia zarządzania produkcją, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2006.
2.E.Grandys, Podstawy zarządzania produkcją, Difin, Warszawa 2013
3. R.Chase, N.Aquilano, R.Jacobs, Production and operations management: manufacturing and services, Boston, MA [etc.] : Irwin/McGraw-Hill, 1998.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: