Zarządzanie produkcją 530-ZN1-3XZAP
W ramach przedmiotu przeanalizowane zostaną podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem produkcją. Uwaga zostanie zwrócona m.in. na planowanie produkcji, proces produkcyjny, jego organizację i przebieg, wykorzystanie zasobów ludzkich i materialnych w procesie produkcji. Przybliżone zostaną także wybrane nowoczesne koncepcje i metody organizacji i zarządzania produkcją.
Profil studiów: Ogólnoakademicki
Forma studiów: niestacjonarne
Rodzaj przedmiotu:
- moduł specjalizacyjny: 1 Zarządzanie przedsiębiorstwem
- grupa zajęć: 7A - Współczesne obszary zarządzania
Dziedzina i dyscyplina nauki:
Dziedzina: nauki społeczne
Dyscyplina: nauki o zarządzaniu i jakości
Rok studiów: III, semestr: piąty
Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia
zajęć: 9 godzin wykładu i 18 godzin ćwiczeń
Punkty ECTS: 5
Metody dydaktyczne: wykład i ćwiczenia
Bilans nakładu pracy studenta
Udział w wykładach – 9 godz.
Udział w ćwiczeniach – 18 godz.
Przygotowanie do ćwiczeń – 45 godz.
Konsultacje –7 godz.
Przygotowanie do egzaminu –45 godz.
Udział w egzaminie –1 godz.
Łączny nakład pracy studenta: 125 godz.
Wskaźniki ilościowe
Nakład pracy studenta związany z zajęciami :
wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 25 godz., 1,0 ECTS
Rodzaj przedmiotu
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
3XZAP_WG01 ma wiedzę na temat więzi społecznych występujących w ramach zarządzania produkcją w organizacji oraz relacjach rynkowych w tym zakresie (KA6_WG1)
3XZAP_WK01 posiada wiedzę o zasadach funkcjonowania i organizowania działalności produkcyjnej w przedsiębiorstwie (KA6_WK7)
3XZAP_WK02 posiada wiedzę o przebiegu procesu produkcyjnego i czynnikach wpływających na poszczególne etapy tego procesu (KA6_WK7)
3XZAP_UW01 wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozwiązywania problemów związanych z zarządzaniem produkcją w przedsiębiorstwie (KA6_UW4))
3XZAP_UW02 potrafi prawidłowo analizować i interpretować zjawiska
występujące w procesie produkcji (KA6_UW5))
3XZAP_UK01 potrafi przygotować prace pisemne i prezentacje multimedialne z zakresu zarządzania produkcją, samodzielnie dobierając materiały i rozwiązując konkretne problemy (KA6_UK1)
3XZAP_UO01 potrafi pracować w grupie, przyjmując w niej różne role (KA6_UO1)
Kryteria oceniania
Wykład kończy się egzaminem pisemnym. Aby uzyskać ocenę dostateczną z egzaminu należy zdobyć 51% punktów możliwych do zdobycia.
Aby przystąpić do egzaminu należy zdobyć zaliczenie z ćwiczeń.
Aby uzyskać zaliczenie z ćwiczeń należy zdobyć 51% punktów możliwych do zdobycia.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. E.Pająk, Zarządzanie produkcją. Produkt - technologia - organizacja, PWN, Warszawa 2021
2. E. Pająk, M. Klimkiewicz, A. Kosieradzka Zarządzanie produkcją i usługami, PWE, Warszawa 2014
3.E. Grandys, Podstawy zarządzania produkcją, Difin, Warszawa 2013
Literatura dodatkowa:
1. Zarządzanie przedsiębiorstwem. Wybrane zagadnienia, pod red. U.Gołaszewskiej-Kaczan, Wyd. UwB, Białystok 2022
2. A.Jardzioch, K.Kalinowski, S.Kłos, Organizacja i planowanie produkcji, PWE, Warszawa 2023
3. R. Stasiak-Betlejewska, M. Potkany, L. Parv, Contemporary trends in the innovative production and services management,Croatian Quality Managers Society / Polskie Towarzystwo Ekonomiczne, Zagreb/Częstochowa 2016
4. B. Liwowski, R. Kozłowski, Podstawowe zagadnienia zarządzania produkcją, Oficyna a Wolters Kluwer business,Warszawa 2011
Dodatkowo:
https://www.youtube.com/watch?v=ie1WMbzG4Yg
https://www.youtube.com/watch?v=0Tky68iytcI
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: