Podstawy przedsiębiorczości 320-BS1-2PPR
Kierunek studiów: biologia
Poziom kształcenia: studia pierwszego stopnia
Profil studiów: ogólnoakademicki
Forma studiów: stacjonarne
Rodzaj przedmiotu: przedmiot obowiązkowy, moduł ogólnouczelniany
Dziedzina nauk społecznych, dyscyplina nauki ekonomiczne
Rok studiów/semestr: II rok /III semestr
Wymagania wstępne brak
Liczba godzin zajęć dydaktycznych: konwersatorium 15 godz.
Metody dydaktyczne: dyskusja, burza mózgów, case studies, konsultacje
Punkty ECTS: 1
Bilans nakładu pracy studenta:
– udział w konwersatorium – 15h
– przygotowanie projektu – 9h
– udział w konsultacjach – 1h
RAZEM: 25h
Wskaźniki ilościowe
Nakład pracy studenta związany z zajęciami:
– wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela – 16h – 0,64pkt ECTS
Rodzaj przedmiotu
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Zaliczenie na ocenę na postawie prezentacji wyników prac projektowych oraz aktywności na zajęciach.
Literatura
LITERATURA PODSTAWOWA:
J. Cieślik, Przedsiębiorczość, polityka, rozwój, Wyd. Akademickie SEDNO, Warszawa 2014.
J. Lichtarski (red.), Podstawy nauki o przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2007.
J. Pasieczny, B. Glinka, Tworzenie przedsiębiorstwa. Szanse realizacja rozwój, Wyd. Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2015.
LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA:
J. Cieślik, Przedsiębiorczość dla ambitnych, Wyd. Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2006.
Z.J. Makieła, M.M. Stuss (red.), Przedsiębiorczość i zarządzanie innowacjami. Wiedza, technologia, konkurencja, przedsiębiorstwo, Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2018.
M.K. Szpakowski, Przedsiębiorczość. Zarządzanie przedsiębiorstwem od A do Z, Knowledge Innovation Center Sp. z o.o., Zamość 2018.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: