Przedmiot do wyboru 2 - Rolnictwo ekologiczne 320-ES1-2PDW2A
Kierunek studiów: Ekobiznes
Poziom kształcenia: studia pierwszego stopnia
Profil studiów: ogólnoakademicki
Forma studiów: stacjonarne
Rodzaj przedmiotu: fakultatywny
Dziedzina i dyscyplina nauki: ścisłe i przyrodnicze, dyscyplina: nauki biologiczne, biologia
Rok studiów/semestr: II rok pierwszego stopnia, semestr zimowy
Liczba godzin dydaktycznych:
Wykłady: 15 godz.
Konwersatoria: 15 godz.
Metody dydaktyczne: wykład, konsultacje, dyskusja, prezentacja
Punkty ECTS : 2
Bilans nakładu pracy studenta i wskaźniki ilościowe
Całkowity nakład pracy studenta związany z zajęciami 50 godz.
Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela 32 godz. w tym:
1) udział w wykładach 15 godz.
2) udział w zajęciach pozawykładowych 15 godz.
3) udział w konsultacjach/zaliczeniach/egzaminach 2 godz.
Praca własna studenta (przygotowanie się do zajęć/zaliczeń/egzaminów) 18 godz.
Procent godzin pracy własnej studenta 36.
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza:
Student/ka potrafi wykazać jedność i różnorodność organizmów, z uwzględnieniem cech charakterystycznych poszczególnych grup organizmów i zgodnie z ich podziałem systematycznym. KA6_WG1
Student/ka potrafi wykazać możliwości praktycznych zastosowań wiedzy biologicznej w życiu społeczno-gospodarczym oraz formy rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości. KA6_WG4
Umiejętności:
Student potrafi stosować odpowiednie techniki informacyjno-komunikacyjne, w tym przygotować krótkie wystąpienia, wyrażać swoje opinie oraz prowadzić dyskusję stosując język specjalistyczny.KA6_UK2
Student/ka potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji zadań własnych i zespołu. KA6_UO2
Kompetencje społeczne:
Student/ka bierze udział w opracowywaniu projektów oraz potrafi przewidywać wielokierunkowe skutki takiej aktywności. KA6_KO3
Student/ka przestrzega odpowiedzialnego wypełniania zadań w zależności od zajmowanego stanowiska, przestrzegania zasad etyki zawodowej i dbania o tradycje wykonywanego zawodu. KA6_KR1
Kryteria oceniania
Konwersatorium - Ocena prezentacji dotyczących etapów organizacji gospodarstwa ekologicznego.
Wykład - egzamin pisemny: warunkiem przystąpienia do egzaminu z wykładu jest uzyskanie pozytywnej oceny z konwersatoriów.
Kryteria oceny pisemnych prac zaliczeniowych zgodnie z kryteriami określonymi w §23 ust. 6 Regulaminu Studiów Uniwersytetu w Białymstoku przyjętego Uchwałą nr 2527 Senatu Uniwersytetu w Białymstoku z dnia 26 czerwca 2019 roku.
Literatura
Ogólnodostępne naukowe artykuły oryginalne i przeglądowe głównie polskojęzyczne, ale również anglojęzyczne dotyczące upraw i hodowli prowadzonych w ramach rolnictwa ekologicznego dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej oraz w Bibliotece Wydziału Biologii a także strony internetowe m.in. Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
1. Kowalska A., 2015. ROLNICTWO EKOLOGICZNE JAKO CZYNNIK ROZWOJU
ZRÓWNOWAŻONEJ KONSUMPCJI. Journal of Agribusiness and Rural Development 3(37), 467–476. http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171401977
Sokołowicz Z., Topczewska J., 2016. CHÓW ZWIERZĄT W GOSPODARSTWACH EKOLOGICZNYCH W ASPEKCIE ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU. Polish Journal for Sustainable Development 20, DOI: 10.15584/pjsd.2016.20.18, https://repozytorium.ur.edu.pl/bitstream/handle/item/2543/18%20soko%C5%82owicz-ch%C3%B3w.pdf?sequence=1&isAllowed=y
3. Kafel P., 2018. Jakość ziół ekologicznych – wymagania, zasady, certyfikacja. Herbalism nr 1(4), https://kpu.krosno.pl/herbalism/wp-content/uploads/sites/55/2021/03/1_jakosc_ziol_ekologicznych.pdf
4. Franco J.G., Berti M.T., Grabber J.H., Hendrickson J.R., Nieman C.C., Pinto P.,Van Tassel D., Picasso V.D., 2021., Ecological Intensification of Food Production by Integrating Forages. Agronomy 11, 2580. https://doi.org/10.3390/agronomy11122580, https://mdpi-res.com/d_attachment/agronomy/agronomy-11-02580/article_deploy/agronomy-11-02580-v2.pdf?version=1640069290
5. Sharma G, Shrestha S., Kunwar S., Tseng T.-M., 2021., Crop Diversification for Improved Weed Management: A Review. Agriculture 11(5), 461; https://doi.org/10.3390/agriculture11050461.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: