Wstęp do mikrobiologii 320-MS1-1WMI
Profil studiów: ogólnoakademicki
Forma studiów: stacjonarne
Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy
Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki biologiczne, biologia
Rok studiów/semestr: pierwszy rok pierwszego stopnia/semester zimowy
Wymagania wstępne: brak
Liczba godzin dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład - 30 godz.; laboratorium - 60 godz.
Punkty ECTS: 4
Bilans nakładu pracy studenta, ogólny nakład pracy studenta związany z zajęciami:
120 godz., w tym:
udział w wykładach - 30 godz.
zajęcia laboratoryjne - 60 godz.
przygotowanie do zajęć/zaliczeń/egzaminów (praca własna studenta) - 32.5 godz.
udział w konsultacjach, zaliczeniach, egzaminach - 7.5 godz.
W ramach przedmiotu "Wstęp do mikrobiologii" student teoretycznie i praktycznie zapozna się z budową i rodzajami mkroskopów oraz zasadami pracy z mikroskopami w badaniach mikroorganizmów. Pozna też metody prowadzenia kultur bakteryjnych i przygotowywania podłóż bakteryjnych. Zapozna się też z najczęściej stosowanymi metodami wyjaławiania oraz działaniem czynników fizycznych i chemicznych na bakterie. W t rakcie zajęć student pozna też podstawowe metody biochemiczne służące identyfikacji bakterii oraz zapozna się najczęściej spotykanymi bakteriami chorobotwórczymi Gram-dodatnimi i Gram-ujemnymi. Dodatkowo pozna wirusy i grzyby mikroskopowe.
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia przedmiotu
w sali
mieszany: w sali i zdalnie
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
1. Student rozpoznaje i opisuje podstawowe kształty komórek bakteryjnych (KP6_WG1)
2. Student posługuje się terminologią fachową w celu opisu mikroorganizmów prokariotycznych i eukariotycznych oraz procesów zachodzących w komórkach tych mikroorganizmów (KP6_WG1, KP6_WG2, KP6_WG3)
3. Student rozpoznaje, ocenia i wykazuje świadomość możliwych zagrożeń mikrobiologicznych w laboratorium, środowisku oraz żywności (KP6_WG3, KP6_UW2, KP6_UO1)
4. Student nabiera praktycznej umiejętności pracy z mikroskopem, wykonywania preparatów i barwień, jak też analizy uzyskanych wyników (KP6_UW1, KP6_UW2, KP6_UO1)
5. Student dobiera metody badawcze, planuje i przeprowadza badania z zakresu diagnostyki mikrobiologicznej (KP6_UW1)
6. Student wykazuje dbałość o bezpieczeństwo pracy w laboratorium i świadomość poszanowania pracy własnej i innych (KP6_UO1)
Kryteria oceniania
W zakresie wykładów:
1. Obecność na zajęciach.
2. Pozytywna ocena zaliczenia laboratoriów.
3. Pozytywna ocena egzaminu.
W zakresie zajęć laboratoryjnych:
1. Obecność na zajęciach.
2. Pozytywna ocena pracy studenta podczas zajęć.
3. Pozytywna ocena zaliczenia laboratoriów (pozytywna ocena dwóch sprawdzianów testowych i sprawdzianu praktycznego).
Literatura
1. Baj J. (red.), Mikrobiologia. PWN, 2018.
2. Szewczyk E.M., Diagnostyka mikrobiologiczna. PWN, 2013.
3. Kunicki-Goldfinger W.J.H., Życie bakterii. PWN, Warszawa, 2004.
4. Singleton P., Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. PWN, Warszawa 2004.
5. Zaremba L.M., Borowski J., Mikrobiologia lekarska. PZWL, Warszawa, 1997.
6. Baj J., Markiewicz Z., Biologia molekularna bakterii. PWN, 2006.
W cyklu 2022:
1. Baj J. (red.), Mikrobiologia. PWN, 2018. |
W cyklu 2023:
1. Baj J. (red.), Mikrobiologia. PWN, 2018. |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: