Metody analityczne w mikrobiologii i biotechnologii 320-BS2-1MMB
Kierunek studiów: biologia
Poziom kształcenia: studia II stopnia
Profil studiów: ogólnoakademicki
Forma studiów: stacjonarne
Rodzaj przedmiotu: przedmiot obowiązkowy, moduł specjalnościowy
dziedzina i dyscyplina nauki: nauki ścisłe i przyrodnicze, dyscyplina: nauki biologiczne
Rok studiów/semestr: I rok / II semestr
Specjalność: Mikrobiologia z biotechnologią
Wymagania wstępne: Student musi posiadać podstawową wiedzę z zakresu mikrobiologii ogólnej oraz umiejętności posługiwania się podstawowymi technikami hodowli i identyfikacji mikroorganizmów.
Metody dydaktyczne: wykład, praca z literaturą, metoda laboratoryjna, konsultacje
Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć:
wykład – 10 godzin
laboratorium – 20 godzin
PUNKTY ECTS: 2
Bilans nakładu pracy studenta i wskaźniki ilościowe:
Ogólny nakład pracy studenta związany z zajęciami: 50 godz.
Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 32 godz., w tym:
1) udział w wykładach: 10 godz.
2) udział w zajęciach pozawykładowych: 20 godz.
3) udział w egzaminie/zaliczeniu 2 godz. (zaliczenie 1 godz., egzamin 1 godz.)
Praca własna studenta (przygotowanie się do zajęć/zaliczeń/egzaminów): 18 godz.
Założenia i cele przedmiotu:
A) Wykłady:
1. Zapoznanie z metodami analitycznymi stosowanymi w mikrobiologii i biotechnologii, zasadami i ograniczeniami ich stosowania.
2. Interpretacja wpływu warunków środowiskowych na występowanie mikroorganizmów.
B) Laboratoria
3. Wykształcenie umiejętności praktycznego zastosowania analizy mikrobiologicznej środowiska.
4. Wprowadzenie metod poboru, utrwalania i identyfikacji prób mikrobiologicznych.
Koordynatorzy przedmiotu
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza:
KP7_WG2 - Student zna i rozumie w pogłębionym stopniu mechanizmy funkcjonowania organizmów na poziomie fizjologicznym, strukturalnym i molekularnym
KP7_WG6 - Student zna i rozumie w pogłębionym stopniu różnorodność współczesnych metod i technik badawczych w naukach biologicznych oraz zasady planowania i prowadzenia eksperymentów lub obserwacji przyrodniczych, interpretacji wyników badań i wnioskowania
Umiejętności:
KP7_UW2 - Student potrafi dobrać, adekwatnie do założonych celów i stosować metody i narzędzia badawcze, w tym zaawansowane techniki pomiarowe i laboratoryjne oraz odpowiednio je przystosować lub opracować nowe
KP7_UO1 - Student potrafi współpracować z innymi członkami zespołu i podejmować obowiązki kierowania zespołem przy planowaniu i wykonywaniu powierzonych zadań
Kryteria oceniania
Formy zaliczenia przedmiotu:
- laboratorium - zaliczenie na ocenę (wejściówki). W przypadku gdy student z wejściówek osiągnie mniej niż 60%, czyli nie zaliczy dwóch (z pięciu) wejściówek wówczas będzie zobligowany do napisania kolokwium obejmującego materiał z całych ćwiczeń. Ocen z wejściówek nie poprawiamy.
- wykład - egzamin pisemny oraz rozwiązanie zadań problemowych umieszczonych na platformie Blackboard. Ocena końcową jest średnią ocen z egzaminu oraz z wykonanych zadań problemowych
Kryteria oceny pisemnych prac zaliczeniowych są zgodne z ogólnymi wymaganiami określonymi w § 23 ust. 6 Regulaminu Studiów Uniwersytetu w Białymstoku przyjętego Uchwałą nr 2527 Senatu Uniwersytetu w Białymstoku z dnia 26 czerwca 2019 roku.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa, 2007.
2. Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011.
3. Błaszczyk M.: Mikrobiologia środowisk, PWN, Warszawa, 2010.
4. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa, 2008
Literatura uzupełniająca:
1. Sadowska J., Grajek W. Analiza stanu fizjologicznego pojedynczych komórek bakterii za pomocą barwienia fluorescencyjnego. Biotechnologia 4 (87) 102–114, 2009 (https://rcin.org.pl/Content/71861/PDF/POZN271_94236_biotechnologia-2009-no4-sadowska.pdf)
2. Jałowiecki Ł., Chojniak J., Płaza G. Analiza antybiotykooporności w bakteryjnych szczepach środowiskowych. [W:] Kutyłowska M., Trusz-Zdybek A., Wiśniewski J. (Red.). Interdyscyplinarne Zagadnienia w Inżynierii i Ochronie Środowiska. Tom 7, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2016. (http://www.eko-dok.pl/2016/7.pdf)
3. Koc-Jurczyk J. Mikrobiologiczne usuwanie metali ciężkich ze ścieków. Inżynieria Ekologiczna 34, 2013 (http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-4754cffc-559e-4968-9823-54ee3b257d7d)
4. Sohier D., Pavan S., Riou A., Combrisson J., Postollec F. Evolution of microbiological analytical methods for dairy industry needs. Frontiers in Microbiology 5, 1, 2014 (file:///C:/Users/user/AppData/Local/Temp/fmicb-05-00016.pdf)
5. Publikacje naukowa z zakresy mikrobiologii środowiska
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: