Produkt regionalny 320-ES1-1PRE
Kierunek: ekobiznes
Profil studiów: ogólnoakademicki
Forma studiów: stacjonarne
Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy.; moduł przedmiotów kierunkowych
Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki biologiczne, biologia
Rok studiów/semestr: I rok studiów pierwszego stopnia, semestr letni
Wymagania wstępne: brak
Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć:
zajęcia terenowe - 45 godz.,
Metody dydaktyczne: obserwacja, dyskusja, rozmowa, ćwiczenia praktyczne
Punkty ECTS: 3
Bilans nakładu pracy studenta i wskaźniki ilościowe:
ogólny nakład pracy studenta związany z zajęciami:75 godz.
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela 49,5 godz., w tym
a/ udział w zajęciach terenowych: 45 godz.;
b/ udział w konsultacjach, zaliczeniach: 4,5 godz.
Praca własna studenta (przygotowanie do zajęć, praca z literatura 25,5 godz.
W ramach zajęć terenowych studenci poznają produkty regionalne i tradycyjne regionu Podlasia oraz zasady ich rejestracji. Zajęcia odbywają się z w formie wyjazdów studyjnych do rzemieślników, przedsiębiorców z województwa podlaskiego.
W cyklu 2022:
Profil studiów: ogólnoakademicki |
W cyklu 2023:
Profil studiów: ogólnoakademicki |
W cyklu 2024:
Profil studiów: ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza
Student rozumie możliwości praktycznych zastosowań wiedzy biologicznej w życiu społeczno-gospodarczym oraz formy rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości KA6_WG4
Student zna podstawy prawa gospodarczego i prawa ochrony środowiska, zasady ergonomii i BHP, ochrony własności przemysłowej i intelektualnej KA6_WK3
Umiejętności
Student potrafi analizować zjawiska i procesy przyrodnicze oraz analizować i prognozować procesy i zjawiska gospodarcze z wykorzystaniem odpowiednich metod i narzędzi KA6_UW1
Student potrafi planować i organizować pracę indywidualną i zespołową oraz pracować w grupie przyjmując w niej różne role KA6_UO1
Kompetencje społeczne
Student jest gotów do stałego uczenia się oraz korzystania z pomocy ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemu KA6_KK2
Kryteria oceniania
Zajęcia terenowe - zaliczenie na ocenę
1. Bieżąca ocena udziału studentów w dyskusji
2. Ocena referowanych zagadnień i pisemnych prac (KA6_WK3, KA6_WG4)
3. Pozytywna ocena ze sprawozdań cząstkowych z wizyt studyjnych (KA6_UW1,KA6_UO1)
4. Pozytywna ocena z przygotowanego próbnego wniosku o rejestrację produktu tradycyjnego lub regionalnego ( KA6_WK3,KA6_UO1)
4. Obecność na wyjazdach studyjnych
Literatura
Literatura podstawowa
Jekatierynczuk-Rudczuk E, Stepaniuk M. (red.) 2008 - Rozwój obszarów przyrodniczo cennych. Oddział Białostocki PTG, Stowarzyszenie Dziedzictwo Podlasia, Białystok
Stankiewicz A. 2008 - Środowiskowe działania lokalne na południowo-wschodnim Podlasiu (w:) red. E. Rydzi i A. Kowalak Świadomość ekologiczna a rozwój regionalny w Europie Środkowo-Wschodniej. Wyd. Nauk. Akademii Pomorskiej w Słupsku, Słupsk str. 78-86
Broszura produkt tradycyjny i lokalny. Kompendium dobrych praktyk. 2012-2013
Rozporządzenie [628/2008], Rozporządzenie Komisji (WE) nr 628/2008 z dnia 2 lipca 2008 r. zmieniającym rozporządzenie (WE) nr 1898/2006 określające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych, http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Przepisy-UE-Produkty-regionalne-i-tradycyjne (dostęp: 5.11.2013).
Literatura uzupełniająca
Niezielska A. 2010 - Kulturowe uwarunkowania strategii produktu na rynku międzynarodowym. projekt współfinansowany ze środków UE w ramach EFS, Katowice
Kieljan K. [2011], O systemach jakości żywności. Vademecum funkcjonowania produktów regionalnych i tradycyjnych, Centrum Doradztwa Rolniczego, Kraków
W cyklu 2022:
KA6_WG4 - student zna i rozumie możliwości praktycznych zastosowań wiedzy biologicznej w życiu społeczno-gospodarczym oraz formy indywidualnej przedsiębiorczości |
W cyklu 2023:
KA6_WG4 - student zna i rozumie możliwości praktycznych zastosowań wiedzy biologicznej w życiu społeczno-gospodarczym oraz formy indywidualnej przedsiębiorczości |
W cyklu 2024:
KA6_WG4 - student zna i rozumie możliwości praktycznych zastosowań wiedzy biologicznej w życiu społeczno-gospodarczym oraz formy indywidualnej przedsiębiorczości |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: