Mikrobiologia żywności ekologicznej 320-ES1-2MZS
Kierunek studiów: ekobiznes
Poziom kształcenia: studia I stopnia
Profil studiów: ogólnoakademicki
Forma studiów: stacjonarne
Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy, kierunkowy
Dziedzina: nauki ścisłe i przyrodnicze, dyscyplina nauki biologiczne
Rok studiów/semestr: drugi rok pierwszego stopnia/semester letni
Wymagania wstępne: brak
Liczba godzin dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład - 15 godz.; laboratorium - 15 godz.
Metody dydaktyczne: wykład, metoda laboratoryjna, konsultacje
Bilans nakładu pracy studenta:
Całkowita liczba godzin przedmiotu: 30
Całkowity nakład pracy studenta związany z zajęciami: 100 godz.
Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 50 godz.
1) udział w wykładach: 15 godz.
2) udział w zajęciach pozawykładowych: 15 godz.
3) udział w konsultacjach/zaliczeniach/egzaminie: 20 godz. (2 godz. - egzamin, 2x2 godz. kolokwium, 4 godz. - konsultacje w ramach wykładu, 6 godz. - konsultacje z laboratoriów, 4 godz. zaliczenie wejściówek i testów praktycznych)
Przygotowanie się do zajęć/zaliczeń/egzaminów (praca własna studenta): 50 godz.
Punkty ECTS: 4
Rodzaj przedmiotu
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza, absolwent zna i rozumie:
a) jedność i różnorodność organizmów, z uwzględnieniem cech charakterystycznych poszczególnych grup organizmów i zgodnie z ich podziałem systematycznym (KA6_WG1)
b) możliwości praktycznych zastosowań wiedzy biologicznej w życiu społeczno-gospodarczym oraz formy rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości (KA6_WG4)
c) podstawy prawa gospodarczego i prawa ochrony środowiska, zasady ergonomii i BHP, ochrony własności przemysłowej i intelektualnej (KA6_WK3)
Umiejętności, absolwent potrafi:
a) planować i wykonywać podstawowe eksperymenty i pomiary, interpretować ich wyniki oraz wyciągać wnioski (KA6_UW2)
b) stosować podstawową terminologię specjalistyczną w języku ojczystym oraz obcym (na poziomie B2) w celu opisu zagadnień przyrodniczych i społecznych (KA6_UK1)
Kompetencje społeczne, absokrytycznej oceny posiadanej wiedzy i umiejętności przy rozwiązywaniu problemów teoretycznych i praktycznych z zakresu nauk biologicznych oraz ekonomii i finansówlwent jest gotów do:
a) krytycznej oceny posiadanej wiedzy i umiejętności przy rozwiązywaniu problemów teoretycznych i praktycznych z zakresu nauk biologicznych oraz ekonomii i finansów (KA6_KK1)
Kryteria oceniania
Zaliczenie na podstawie:
a) zaliczenia zajęć laboratoryjnych (bieżąca obserwacja postępów pracy studenta, kolokwium zaliczeniowe)
b) pozytywnego wyniku z egzaminu końcowego (zgodnie z uczelnianym regulaminem oceniania).
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B. (red), Mikrobiologia żywności: teoria i ćwiczenia. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2009.
2. Drewniak E., Drewniak T., Mikrobiologia żywności. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 2007.
3. Zaleski J.S., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 1985.
4. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H., Mikrobiologia żywności. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 1983.
5. Jay J.M., Modern Food Microbiology. 6th Edition. AN Aspen Publication, Maryland, 2000.
Literatura uzupełniająca:
1. Salyers A.A., Whitt D.D., Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. Państwowe Wydawnictwa Naukowe, Warszawa, 2005.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: