Przedmiot do wyboru Blok 16 - Owady użytkowe 320-ES1-3PDW16D
Kierunek studiów: ekobiznes
Poziom kształcenia: studia pierwszego stopnia
Profil studiów: ogólnoakademicki
Forma studiów: stacjonarne
Rodzaj przedmiotu: przedmiot do wyboru
Rok studiów/semestr: II rok /III semestr (zimowy)
Wymagania wstępne: Student powinien posiadać zakres wiadomości z biologii na poziomie szkoły średniej
Liczba godzin zajęć dydaktycznych: wykład – 20 godz.
Metody dydaktyczne: wykład, konsultacje
Punkty ECTS: 1
Bilans nakładu pracy studenta:
Całkowity nakład pracy studenta: 25 godz.
Nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela - 21 godz., w tym:
1) udział w wykładach: 20 godz.
2) udział w zajęciach pozawykładowych: 0 godz.
3) udział w konsultacjach/zaliczeniach/egzaminie: 1 godz.
Przygotowanie się do zajęć, zaliczeń (praca własna studenta): 4 godz.
Koordynatorzy przedmiotu
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia przedmiotu
Efekty kształcenia
1. Student zna i rozumie jedność i różnorodność organizmów, z uwzględnieniem cech charakterystycznych poszczególnych grup organizmów i zgodnie z ich podziałem systematycznym (KA6_WG1)
2. Student zna i rozumie podstawowe pojęcia i terminologię stosowaną w naukach biologicznych, chemicznych i naukach społecznych (KA6_WK1)
3. Student potrafi samodzielnie uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę a także umiejętności (KA6_UU1)
4. Student jest gotów do stałego uczenia się oraz korzystania z pomocy ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemu (KA6_KK2)
Kryteria oceniania
Test zaliczeniowy (zamknięty), premiowana jest obecność na wykładach
Kryteria oceny pisemnych prac zaliczeniowych zgodnie z kryteriami określonymi w §23 ust. 6 Regulaminu Studiów Uniwersytetu w Białymstoku przyjętego Uchwałą nr 2527 Senatu Uniwersytetu w Białymstoku z dnia 26 czerwca 2019 roku.
Literatura
1. Boczek J. (red.) 2001. Człowiek i owady. SGGW, Warszawa.
2. Kłys M., J. Boczek. 2017. Żyjemy w świecie opanowanym przez owady. Edukacja Biologiczna i Środowiskowa, 2: 42-51.
3. Pal, P.; Roy, S. Edible insects: Future of Human food—A Review. Int. Lett. Nat. Sci. 2014, 26, 1–11.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: