Biochemia mikroorganizmów 320-MS1-2BIM
Profil studiów: ogólnoakademicki
Forma studiów: stacjonarne
Rodzaj przedmiotu: obowiązkowy
Dziedzina i dyscyplina nauki: nauki biologiczne, Mikrobiologia
Rok studiów/semestr: II rok studiów pierwszego stopnia, semestr zimowy
Liczba godzin dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć:
wykład - 15 godz., laboratorium - 45 godz., konwersatorium 15 godz.
Punkty ECTS: 6
Bilans nakładu pracy studenta: ogólny nakład pracy studenta:
150 godz., w tym:
udział w wykładach: 15 godz.
zajęciach laboratoryjnych: 45 godz.
konwersatoriach: 15 godz.
przygotowanie się do zajęć, zaliczeń: 66 godz.
udział w konsultacjach, zaliczeniach: 9 godz.
Wskaźniki ilościowe:
nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela: 85 godz., 3,4 pkt. ECTS
nakład pracy studenta związany z zajęciami o charakterze praktycznym: 135 godz., 5,4 pkt. ECTS
Wykłady:
W trakcie wykładu studenci dowiadują się o specyfice metabolizmu bakterii, archeonów, sinic i grzybów klasyfikowanych jako mikroorganizmy. Poznają specyficzne szlaki metaboliczne tych organizmów kształtujące ich elastyczność metaboliczną i pozwalające im zajmować bardzo różne nisze ekologiczne. Dodatkowo studenci dowiadują się o możliwościach i perspektywach wykorzystania specyficznych procesów biochemicznych mikroorganizmów w gospodarce człowieka.
Konwersatoria:
Podczas konwersatoriów studenci zdobywają samodzielnie wiedzę z rożnych źródeł wykonując prezentacje wybranych tematów z wykorzystaniem technik multimedialnych . Zdobytą wiedzę przekazują między sobą podczas wygłaszania referatów i dyskusji dotyczących realizowanych zagadnień.
Laboratoria:
Studenci w trakcie laboratoriów zdobywają umiejętności pracy w laboratorium mikrobiologicznym i biochemicznym podczas wykonywania zadań dotyczących poznawania specyfiki procesów biochemicznych mikroorganizmów. Studenci pod kontrolą prowadzącego analizują wyniki przeprowadzonych eksperymentów i wyciągają wnioski.
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia przedmiotu
Wymagania (lista przedmiotów)
Założenia (lista przedmiotów)
Założenia (opisowo)
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
1. Student tłumaczy metaboliczną różnorodność mikroorganizmów na przykładach znanych mu procesów biochemicznych. KP6_WG3, KP6 UK3
2. Student wskazuje biochemiczne mechanizmy wybranych chorób bakteryjnych i grzybowych jak też procesów wykorzystywanych w
przemyśle i ochronie środowiska. KP6_WG6, KP6 UK3
3. Student posługuje się terminologią fachową w celu opisu charakterystycznych dla mikroorganizmów procesów biochemicznych. KP6_UK3
4. Student posługuje się podstawowymi technikami laboratoryjnymi w celu analizy wybranych procesów biochemicznych bakterii i grzybów. KA6_UW1, KP6 WG6
5. Student charakteryzuje podstawowe różnice i interakcje na poziomie biochemicznym pomiędzy mikroorganizmami i innymi orgazmami żywymi. KP6 WG4
6. Student wykorzystuje różne źródła informacji w celu prezentacji zagadnień związanych z biochemią mikroorganizmów i dyskusji w grupie. KP6 UK1, PK6 UK2
Kryteria oceniania
Kryteria oceny pisemnych prac zaliczeniowych zgodne z Regulaminem studiów (Uchwała Senatu UwB nr 2527 z dn. 26 czerwca 2019).
Formy zaliczenia przedmiotu: zaliczenie na ocenę laboratoriów i konwersatoriów, egzamin
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Salyers A.A, Whitt D.D. 2012, Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. PWN, Warszawa.
2. Baker S., Griffiths C., Nicklin J. 2021, Krótkie wykłady. Mikrobiologia. PWN, Warszawa.
3. Berg J. M., Tymoczko J.L., Stryer L. 2019, Biochemia. PWN, Warszawa.
Literatura uzupełniajaca:
1. Weiner J. 2021, Życie i ewolucja biosfery. Wyd. 3, PWN, Warszawa.
2. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B. 2009, Teoria i ćwiczenia. Mikrobiologia żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu
Przyrodniczego we Wrocławiu.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: