Podstawy biotechnologii 320-MS1-3PBI
Profil studiów: ogólnoakademicki
Forma studiów: stacjonarne
Rodzaj przedmiotu: przedmiot obowiązkowy, moduł kierunkowy
Dziedzina nauki ścisłe i przyrodnicze, dyscyplina nauki biologiczne
Rok studiów /semestr: III rok pierwszego stopnia / semestr letni
Wymagania wstępne: student powinien posiadać zakres wiadomości z biochemii.
Liczba godzin zajęć dydaktycznych z podziałem na formy prowadzenia zajęć: wykład – 15 godz., laboratorium – 15 godz., konwersatorium 15 godz.
Metody dydaktyczne: wykład, ćwiczenia laboratoryjne, konwersatorium, dyskusja.
Punkty ECTS: 4
Bilans nakładu pracy studenta: ogólny nakład pracy studenta: 60 godz. w tym: udział w wykładach: 15 godz.; udział w zajęciach
laboratoryjnych: 15 godz.; udział w zajęciach konwersatoryjnych: 15 godz.;
przygotowanie się do zajęć, zaliczeń, egzaminów: 37 godz.; udział w konsultacjach, zaliczeniach, egzaminie: 3 godz.
Wskaźniki ilościowe:
nakład pracy studenta związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczyciela 63 godz.
nakład pracy studenta związany z zajęciami o charakterze praktycznym: 30 godz.
Celem wykładów jest zapoznanie studenta z problemami współczesnej biotechnologii (np. bioprocesy, biotransformacje, organizmy
modyfikowane genetycznie, terapia genowa, biofarmaceutyki, ksenotransplantacje, fermentacje, biopaliwa), zastosowaniem metod
biotechnologicznych w oczyszczaniu środowiska (bioremediacja, fitoremediacja) oraz wykorzystania organizmów w medycynie, rolnictwie,
przemyśle i ochronie środowiska.
Celem laboratorium jest poznanie metod analizy związków biologicznie czynnych ważnych dla gospodarki człowieka.
Podczas zajęć student zdobywa umiejętność rozumienia możliwości gospodarczego i naukowego wykorzystania organizmów pro- i
eukariotycznych w medycynie, rolnictwie, przemyśle i ochronie środowiska.
Celem konwersatoriów jest umiejętność samodzielnego poszukiwania wiedzy naukowej z dziedziny biotechnologii, jej interpretacji oraz pisemnego i ustnego przekazywania informacji. Student zdobywa umiejętność rozumienia możliwości wykorzystania organizmów pro- i eukariotycznych w medycynie, rolnictwie, przemyśle i ochronie środowiska.
Rodzaj przedmiotu
Tryb prowadzenia przedmiotu
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Wiedza:
1. Student opisuje procesy metaboliczne charakterystyczne dla mikroorganizmów.
KA6_WG3
2. Student zna procesy biochemiczne związane z interakcjami pomiędzy organizmami wyższymi i mikroorganizmami. KP6_WG4
3. Student zna uwarunkowania etyczne i prawne funkcjonowania nauk przyrodniczych ze szczególnym uwzględnieniem mikrobiologii wśród innych dyscyplin naukowych. KA6_WK3
Umiejętności:
1. Student potrafi wykorzystywać techniki multimedialne w celu prezentacji i popularyzacji wyników badań, opinii i teorii naukowych. KA6_UK2
2. Student potrafi planować i organizować pracę indywidualną i zespołową uwzględniając zasady BHP i ergonomii, dobierać według potrzeb właściwe metody i narzędzia badawcze oraz techniki informacyjno-komunikacyjne. KA6_UO1
3. Student umie wykorzystywać zdobyte umiejętności w celu propagowania i popularyzacji wiedzy naukowej z zakresu mikrobiologii i nauk pokrewnych. KP6_UU2
Kompetencje społeczne:
1. Student jest gotów do krytycznej oceny swojej wiedzy i umiejętności oraz dostępnych treści w oparciu o specjalistyczne źródła informacji naukowej. KP6_KK2
Kryteria oceniania
Wykład - egzamin pisemny, warunkiem dopuszczenia do egzaminu jest pozytywna ocena zaliczenia laboratorium oraz konwersatorium.
Laboratorium - zaliczenie na ocenę (pozytywna ocena z kolokwium pisemnego, test zamknięty lub krótkie pytania otwarte) zaliczenie
sprawozdań z przeprowadzonych doświadczeń.
Konwersatorium - zaliczenie na ocenę referatu oraz pozytywna ocena z kolokwium pisemnego (pytania otwarte).
Ilościowe kryteria oceny osiągnięć weryfikowanych za pomocą pisemnych egzaminów i prac zaliczeniowych na Wydziale Biologii (zgodne
z paragrafem 23 ust. 6 Regulaminu studiów UwB z dnia 26 czerwca 2019 r.).
Literatura
1. Klimiuk E., Łebkowska M., Biotechnologia w ochronie środowiska. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2005.
2. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2011.
3. Malepszy S. (red.), Biotechnologia roślin. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2011.
4. Zwierzchowski L. (red.), Biotechnologia zwierząt. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 1997.
5. Bednarski W., Repsa A. (red.), Biotechnologia żywności. Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2003.
6. Buchowicz J., Biotechnologia molekularna, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2009.
7. Kayser O., Müller r.H., Biotechnologia farmaceutyczna. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa, 2003.
8. Biotechnologia – kwartalnik.
9. Sarad R. Parekh. The GMO handbook : genetically modified animals, microbes, and plants in biotechnology. Totowa : Humana Press,
[post. 2006], cop. 2004.
10. Leon R. Kass. Beyond therapy : biotechnology and the pursuit of happiness / a report of the President’s Council on Bioethics.
Washington, D.C. : President’s Council on Bioethics, 2003.
11. https://www.journals.elsevier.com/journal-of-biotechnology
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: